Torsdag kveld, en time etter annonsert tid, kunne endelig avslutningsseremonien for den 24. verdensjamboreen starte. Det var ingenting å si på stemninga blant speiderne som hadde venta i flere timer i regnvær på at avslutningsseremonien kunne begynne.

FNs tidligere generalsekretær Ban Ki-moon holdt tale til speiderne på avslutningsseremonien. Han brukte talen sin til å snakke om hvordan speiderne i løpet av ti dager på leir hadde funnet nøkkelen til å «Unlock a new world». Det var spesielt gøy for den norske kontingenten, som har «Be a key» som motto.

– Reis hjem som globale ambassadører

– Dere er nå globale ambassadører som skal returnere til hjemlanda deres og jobbe for å bedre de problemene verden står overfor. Kan dere gjøre det? spurte Ban Ki-Moon speiderne, og fikk 40000 rungende ja tilbake. Å jobbe mot klimaendringer og for bærekraft var hovedbudskapet fra FNs tidligere generalsekretær til speiderne.

– Kjære speidere, jeg håper dere reiser hjem igjen til landene deres som globale innbyggere, sa han. Og han benytta anledninga til å ønske alle de 40 000 deltakerne på jamboreen velkommen til den 25. verdenssjamboreen i hans hjemland Sør-Korea i 2023.

– Jeg er klar for å stå ved deres side i kampen for å gjøre verden til et bedre sted, avslutta Ban Ki-Moon, til jubel fra speiderne.

Spektakulær avslutning

Kveldens underholdningsinnslag var den amerikanske a cappella-gruppa Pentatonix. Gruppa fra Texas bestående av fem svært dyktige vokalister, imponerte stort med ulike a cappella-versjoner av kjente hits fra ulike tiår og ulike sjangre. Da sangerne inviterte speiderne til å synge med, steg den allerede gode stemninga enda et par hakk.

Avslutningsshowet ble avslutta med et spektakulært fyrverkeri- og lasershow. Fredag morgen reiser speiderne fra jamboreeområdet. Bussene går direkte til flyplassen for dem som skal reise rett hjem etter leiren, mens de andre bussen går til det katolske universitetet i Washington, der de troppene som kom sist til USA skal overnatte. Så venter Norge – og leireventyret er over for denne gang.