Har du tenkt å bytte merker og skjerf under leiren? Da kan det være lurt å lytte til erfarne merkebyttere. For dersom du skal bytte til deg de mest verdifulle merkene, er det lurt å være litt taktisk.

I en av gatene ved det store torget i leiren, har speidere fra hele verden rigga seg til med skjerf og merker de vil bytte bort. Der møter vi også Sander Michael Skaanes Berg og Teodor Bach Sindre fra Tropp 1. De to speiderne fra Trondheim er der for å få bytta til seg noen attraktive merker, og de deler gjerne noen tips med andre norske speidere.

1. Ikke vis hva slags merker du har å tilby med en gang

– Jeg deler opp merkeposene mine etter level. Jeg har fire ziploc-poser i bagen, og når jeg skal bytte merker med noen, tar jeg først opp den dårligste posen. Og så ber jeg den jeg skal bytte med om å velge et merke fra posen. Om de ikke finner noe de vil ha, går jeg enten fra bordet, eller så tar jeg opp en ny pose med bedre merker, hvis jeg har lyst på merket, forteller Sander.

– Når jeg gjør det på den måten veit de ikke hva jeg har å tilby, jeg kan velge hva jeg vil bytte bort.

Han har vært på roverway i Nederland og plukka opp triks der. Og triksene har fungert bra så langt.

– Det dummest du kan gjøre er å avsløre med en gang hvor mye du er villig til å gi for et merke. For hvis du sier at du vil gi mye for et merke, vil de du bytter med ta mye for det merket, understreker Sander.

2. Vit verdien på merkene dine

Hvilke merker er attraktive på byttemarkedet, og hvilke er mindre verdt?

– Kontingentmerkene fra de ulike landene er veldig populære, og så har du skjerf, selvfølgelig. Skjerf med detaljer langs kanten er veldig mye verdt. Flerfarga skjerf er mer verdt enn ensfarga skjerf. Detaljer gjør ting ganske mye mer verdt. Det er bra når det er bilde av flagget på merket eller skjerfet, forteller Sander og Teodor.

– Ting blir mye mer verdifullt når det er færre som har det, sier Teodor.

Men det finnes ikke en fast verdi på merkene og skjerfene. Man forhandler seg fram til ei løsning, og det er ikke slik at man må bytte skjerf mot skjerf eller merke mot merke.

– Det kommer an på hva man blir enige om, sier Teodor.

3. Du bestemmer selv hva du synes er fint

Selv om kontingentmerkene er mer populære enn merker fra for eksempel en kretsleir, er det ingen regler for hva du skal bytte.

– Du bestemmer selv hva du synes er fint, og så prøver du å bytte til deg det, er rådet fra Teodor.

De to speiderne fra Trondheim har planene klare for hva de vil bytte til seg.

– Jeg vil bare ha kontingentmerker, ikke andre merker. Så jeg har tenkt å få ganske mange i dag. Og det jeg har aller mest lyst på, er det irske skjerfet. Det er utrolig fint. Det har et slags kjettingmønster langs kanten, og så er det grønt. Det er kanskje det fineste skjerfet jeg veit av, forteller Sander.

– Jeg har litt lyst på New Zealand sitt skjerf, og ellers så prøver jeg egentlig bare å se etter skjerf jeg synes er fine, sier Teodor.

4. Det norske kontingentmerket har stor verdi

Norske speidere er i en heldig situasjon, for det norske kontingentmerket med nøkkelen er etterspurt på merkemarkedet.

– Det er veldig verdifullt. Og så er det bra å bytte med, for først kan du selge inn det ene merket. Og så viser du fram nøkkelen, og da får den du bytter med lyst på nøkkelen i tillegg. Da blir merket veldig mye verdt, forteller Sander. – Det er lett for norske speidere å gjøre gode dealer her.

5. Bytt med amerikanerne

– Amerikanerne har veldig store merker som de gir bort for ingenting, ler Sander og Teodor.

Men på denne leiren har faktisk Sander tabba seg litt ut da han bytta med ei amerikansk jente.

– Jeg bytta det norske skjerfet mot det amerikanske, noe som var litt dumt, siden jeg kan kjøpe det amerikanske skjerfet på butikken her. Men hun jeg bytta med hadde familie fra Norge og hadde veldig lyst på det, så sånn sett var det hyggelig å bytte det bort, sier Sander.